Två pionjär inom bloggosfären i Sverige var Svante Tidholm och Annica Tiger som började skriva om sitt liv på internet i dagboksform redan 1997. Det dröjde dock fram till 2004 innan bloggen slog igenom stort i Sverige och det var i samband med att en jordbävning i indiska oceanen ägde rum i slutet av 2004 vilket var en händelse som många bloggade och läste om.

Ett annat stort genombrott kom 2008 i och med debatten om den så kallade FRA-lagen som skapade stor debatt på många olika bloggar runt om i landet. Debatten och bloggandet kring den gav upphov till ett nytt begrepp i Sverige som fortfarande finns med i språkrådets nyordslista. Ordet var bloggbävning.

Den kanske mest kända profilen inom svenskt bloggande är Isabella Löwengrip (även kallad Blondinbella) som startade sin blogg år 2005 när hon var 14 år gammal. Hon bloggade om sitt liv och blev sedermera Sveriges största sociala bloggare. Hennes blogg har lett till stor personlig framgång och kändisskap och hon driver och har drivit ett flertal företag och har utsetts till Årets affärsnätverkare. Hennes blogg är den största i norden och år 2015 hade den över en miljon unika besökare per vecka enligt wikipedia .

Den blogg som är äldst och fortfarande aktiv är Sven Tycker, den bloggen har funnits sedan i början av 1997 och det har publicerats över 5000 dagliga inlägg på bloggen. Där uttrycks ofta åsikter inom vilt skilda ämnen.

I Sverige bloggar nästan alla offentliga personer på ett eller annat sätt. Det kanske vanligaste är mikrobloggen Twitter där en användare endast skriver ett fåtal tecken i varje inlägg vilket passar många kändisars annars relativt hektiga och stressiga liv.