Det är ganska många som kan kalla sig proffsbloggare idag och bara i Sverige har vi flera stycken som tjänar mycket pengar på sina bloggar. Dessa personer har bloggen som sitt jobb och har arbetat hårt för att komma till den punkt då de började få inkomster. Man kan bli proffsbloggare på lite olika sätt. En del driver sin egen personliga blogg som de marknadsför och riktar mot läsare som är intresserade av det ämne man skriver om. Andra driver bloggar åt olika företag och är då företagets anställda copywriter kan man säga. Att vara proffsbloggare innebär inte att man skriver om svåra ämnen som man behärskar fullt ut. Många som lever på sina bloggar idag skriver bara om sina liv, vardagliga saker och annat som inte kräver någon speciell kunskap. Driver man en blogg åt ett företag kan man dock behöva veta lite grann om det område som företaget är verksamt inom.
Olika typer av bloggar
Eftersom alla bloggar är olika och kan anpassas till din personliga nivå, handla om vitt skilda saker och ha en läsarkrets som är intresserad av ett visst ämne är det svårt att svara på om man behöver utbildning för att bli proffsbloggare. Vill man skriva om ett specifikt ämne som exempelvis jordbruk, mjukvara eller kläddesign kan det självklart underlätta om man har stor kunskap inom ämnet. Det finns dock inget krav på att man måste ha en specifik utbildning för att få skriva om det man är intresserad av. När man driver sin egen blogg är det vanligtvis text, foto och layout som är de viktigaste komponenterna. Att ha lite extra kunskap inom detta, eller åtminstone ett intresse för det, kan därför underlätta ens resa till att bli en proffsbloggare. Efter ett tag kan det även börja komma in lite slantar och då måste man starta företag och skatta för sina inkomster. En liten kurs i bokföring och företagsekonomi kan då vara smart att lägga till i kunskapsbanken. I regel är det precis som i det vanliga livet: desto mer kunskaper man har, ju lättare är det att lyckas.
Att bli copywriter
Vill man få en anställning för att skriva på ett företags blogg brukar man antagligen behöva kunskaper inom företagets arbetsområde eller måste man ha genomgått en utbildning som copywriter, webbredaktör eller motsvarande. Då har man lärt sig hur man förmedlar ett företags budskap på ett engagerande och korrekt sätt. Dessutom jobbar man med läsbarhet, SEO, marknadsföring, layout och andra viktiga saker som ser till att bloggen är professionellt skött. För att bli copywriter kan man gå olika typer av utbildningar. Det går till exempel att studera på högskola, folkhögskola eller privat. Copywriter-utbildningar brukar vara mycket populära och därför kan det vara höga antagningspoäng. Om Hpguiden hjälper dig inför högskoleprovet har du större chans att få högre poäng och komma in på din drömutbildning. När man är copywriter är det vanligt att jobba på olika projekt och som frilansare, men det går även att hitta en fast anställning som exempelvis kommunikatör om man hellre vill det.