En blogg är en hemsida på internet som påminner om en slags öppen dagbok. Ordet blogg kommer från början från engelskans “weblog”. Bloggar skiljer sig från andra hemsidor på internet eftersom de ofta representerar en enskild person som exempelvis bloggar om någon hobby eller helt enkelt om vad som händer i dennes liv. På senare år har dock även företag och nyhetsmedier startat bloggar för att på så sätt kommunicera med sina läsare på ett mer personligt plan. Det är också vanligt att politiker och andra kändisar skaffar en blogg för att på så sätt kunna uttrycka sina egna åsikter på ett mer direkt sätt. Vanligt är också att en blogg drivs av flera personer från exempelvis en högskola eller ett universitet. Det som publiceras är ofta inte rena nyheter utan påminner mer om korta essäer och inblickar i skribenternas liv.

Vissa bloggar handlar om ett enskilt ämne såsom en viss inriktning i politiken eller sport, men det kanske allra vanligaste är att någon helt enkelt bloggar om sitt liv på ett sätt som liknar en dagbok. Sedan bloggarna slog igenom i slutet av 1990-talet har många bloggar mer och mer dock blivit ett sätt för bloggskribenter att tjäna pengar eftersom en välbesökt blogg blir attraktiv för många företag som vill gå in med sponsorer. Sponsringen brukar ske på så sätt att personen som driver bloggen mot betalning rekommenderar eller skriver om en viss produkt eller tjänst från företaget.

Typiskt sett när man besöker en blogg så publiceras det nyaste inlägget först och de äldre hamnar längre ner. Ofta finns det dock en slags samling i en särskild meny med de mest populära inläggen från den enskilda bloggen. De flesta bloggar erbjuder också möjligheten att kommentera på de olika bloggposterna som publiceras. På så sätt kan läsare och skribenten på ett mycket direkt sätt kommunicera med varandra. Det finns dock många bloggar som väljer att inte ha någon kommentarsmöjlighet eftersom det ofta lockar så kallade nättroll som fäller elaka kommentarer eller helt enkelt spammar i kommentatorsfältet. Ett annat alternativ är att skaffa en moderator till kommentatorsfältet som rensar bort de elaka och irrelevanta kommentarerna. Det finns också ofta möjlighet att ställa in sitt kommentatorsfält så att kommentarerna måste godkännas av skribenten innan de publiceras.

Det är ofta helt vanliga personer som startar en blogg. Det är alltså inte enbart något som kändisar och politiker sysslar med. Däremot finns det många som har blivit kända just utifrån sitt bloggande. I Sverige har vi exempelvis Blondinbella som de flesta känner till. Det har dock blivit svårare med åren att slå igenom som bloggare för en stor publik, i februari 2011 fanns det exempelvis enligt wikipedia över 156 miljoner bloggar  i drift på internet.