Det finns otroligt många nätverk för bloggare och de flesta som bloggar är med i något. Det finns dock olika typer av nätverk. Det första man tänker på är egentligen bloggplattformar där du kan skapa en gratis blogg. En par av de största är blogger och wordpress. Sedan finns det andra nätverk som är byggda på wordpress plattform. Du kan också ha din egen domän men bygga den genom deras plattform. För de som har planer på att arbeta seriöst med bloggen och ha den som ett företag rekommenderas dock att du har den på eget domän och på eget webbhotell. Då krävs det förstås att du är lite mer tekniskt kunnig. Du kan också starta ditt eget bloggnätverk och knyta andra bloggare till den. Vanligast är här att du följer en nisch som till exempel träningsbloggar, modebloggar eller matbloggar men också att ha ett varierat utbud med en blogg av varje typ.

Att blogga på populära nätverk

För en del nätverk gäller att inte vem som helst får blogga där. Kända bloggnätverk som är nischade vill kanske bara ha populära bloggare som redan har en läsarkrets knutna till dem. Dessa bloggnätverk har ofta hundratusentals läsare och säljer lättare annonser till företag jämfört med om du själv skulle göra det. Det är förstås nätverken som tjänar mest på annonsintäkterna men ibland kan det vara att du som bloggar hos dem får vissa procent av intäkterna. Det kan vara svårt att få in en fot i nätverk som dessa. Det gäller att hålla ögonen öppna för ibland kan även du som är okänd bloggare lyckas få in din blogg på ett sådan nätverk. Att erbjudas en chans att blogga hos Modette nätverk kan vara drömmen för många unga bloggare. Detta är ett nätverk för unga bloggare som skriver för en ung publik. Här kan du få inbjudningar till olika event som arrangeras och de bloggare som är med i nätverket peppar och inspirerar varandra. Detta kan vara en ypperlig chans att skapa sig ett namn i bloggvärlden.

Bloggnätverk och event

Det finns även bloggnätverk där var och en sköter sin blogg helt på egen hand vare sig de har egna domän eller använder blogger eller någon annan plattform. Här gäller det att en eldsjäl startar en sida och låter till exempel alla resebloggare ha sin länk där. Kostnaden för att driva ett sådant nätverk betalas av annonser. Genom nätverket kan man sedan samarbeta till exempel genom att informera varandra om vilka event som sker och kan vara intressanta, diskutera olika samarbeten eller tipsa varandra om något. Om du är med i ett liknande nätverk och vill anordna en träff för att prata om branschen eller bara för att ni ska träffas och lära känna varandra kan det vara kul att göra träffen till något minnesvärt. Till exempel partykungen.se har hur mycket skoj som helst för att göra något extra vid en sådan träff. Här finns massor av prylar för både fester, event och maskerader.