Den som startar en blogg och verkligen vill satsa på sitt bloggande bör helt klart skaffa sig en egen domän. Domän är adressen till sidan. En egen domän skapar många möjligheter för blogginnehavaren. Det går att köpa ett domännamn och sedan registrera den hos någon av bloggportalerna om bloggandet ska vara enkelt. Den som väljer att lägga bloggen via ett webbhotell får större utrymme och mer frihet. Bloggaren kan helt enkelt välja vilken nivå den vill ha på bloggandet även om en egen domän är aktuellt. Oavsett vad kommer bloggen att bli lättare att hitta för läsarna.

Köpa en domän

Det är lätt att köpa en domän idag. Om det är svenska bloggen skrivs på kan det vara smart att skaffa en domän som slutar på .se eller .nu. Köpet är enkelt att genomföra och en .se domän kostar ofta runt 99-149 Kr beroende på vilket företag domänen köps via. Om budgeten är liten för bloggen kan det vara bra att kolla runt för att hitta ett företag som har en aktuell kampanj just nu. När du har gjort köpet är domänen din under ett år. En egen domän gör helt klart bloggen mer personlig och det blir roligare att skriva. Det går idag att köpa domäner med åäö i namnet, men det är att rekommendera att försöka undvika det.

Använda ett webbhotell

Det bästa om det är tänkt att bloggen ska bli lite större är att hyra plats på ett webbhotell. Genom att använda ett webbhotell har du full frihet att göra vad du vill med bloggen. På bloggportaler finns det ofta många regler och möjligheterna att tjäna pengar är ofta begränsade eftersom bloggportalerna själva behöver inkomster från bloggarna. Ett webbhotell för en liten blogg behöver inte kosta mycket per månad. Ofta går det att få reducerat pris under det första året. Precis som med domännamnen har webbhotellen ofta kampanjer för de nya kunderna. Hos webbhotellen går det ofta att köpa domännamn vilket gör att det mesta brukar kunna bli enkelt. Betalningen brukar ske genom ett fakturaköp eller kortbetalning. Om det är första gången du ska skapa en egen sida kan det vara bra att lägga ned extra tid på att läsa recensioner och se hur kundtjänsten hos webbhotellet fungerar.

Installera ett verktyg för bloggen

När du har köpt domännamnet och valt att använda dig av ett webbhotell behöver du skaffa ett verktyg för att kunna skapa en blogg på din sida. Ett populärt sådan är WordPress. Det finns ofta verktyg som webbhotellen själva installerat för att direkt kunna lägga in WordPress på ditt webbhotell till din domän. Det här är ett bra sätt att komma igång snabbt och enkelt. När du väl har installerat det verktyg du vill använda är det bara att sätta igång med att skriva.